Sudanilainen naudanliha-maapähkinäpata
- Kesto: 45-60 min
- Annoskoko: 4 annosta
- Taitotaso: Helppo
Tämä ohje on osa syksyn 2023 Safkasankarit-reseptejä, joiden aiheena on kansainvälisyys ja rauha.
Keski- ja Pohjois-Afrikassa sijaitseva Sudan on Afrikan kolmanneksi suurin valtio. Maanviljelyllä on Sudanissa tuhansien vuosien perinteet ja alue on hedelmällistä viljelysmaata. Alueella käydään sotaisaa valtakamppailua ja sudanilaiset joutuvat taistelemaan rauhasta ja vapaudestaan.
Sudanissa ruoka ja juoma ovat tärkeitä vierailuun liittyviä elementtejä. Vieraille tulee aina tarjota teetä, kahvia tai virvokkeita, usein myös koko ateria. Juhla-ateriana ja tärkeän vieraan kunniaksi voidaan jopa teurastaa lammas. Tässä reseptissä valmistetaan sudanilainen lihapata (mullah robe), joka maustetaan maapähkinällä ja jogurtilla. Sudanissa ruoka syödään usein käsin, ja annosten lisukkeena tarjotaan ohutta, durrasta valmistettua leipää.
Tarvikkeet
Ainekset
Lihapata Mullah robe:
Tarjoiluun
Vinkki!
Vinkki! Keitä lihapadan lisukkeeksi couscous-helmiä tai leivo somalialaista anjeera-leipää TOP-tehtäväpankin ohjeella: https://www.toptehtavat.fi/reseptit/somalialainen-leipa-eli-anjeera/.
Valmistus
Pohdittavaksi
Tutkikaa yhdessä, minkälainen vilja durra on. Mitä muita viljoja Sudanissa viljellään?
Jos kerhokerralla jää aikaa, etsikää Sudan kartalta esimerkiksi puhelimen karttasovelluksen avulla. Mitä muita Afrikan maita tiedät?