Quesadillat eräilytyyliin
- Kesto: 15-30 min
- Annoskoko: 1 annosta
- Taitotaso: Helppo
Retkelle lähtiessä on tärkeä miettiä sille sopiva evästys. Onko kyseessä reissu, jonka tarkoituksena on pääasiallisesti mennä nauttimaan eväistä luontoon, syödä jotakin nopeaa välipalaa marjanpoiminnan yhteydessä vai onko lähdössä monen päivän vaellukselle kansallispuistoon?
Nämä vaikuttavat eväiden määrään ja laatuun. Mitä kauemmin siitä hetkestä, kun eväät pakataan mukaan, on siihen hetkeen, kun eväät valmistetaan ja syödään, sitä enemmän ruokien säilyvyys korostuu. Myös vuodenaika ja ulkona vallitseva lämpötila vaikuttaa olennaisesti siihen, miten ruoka säilyy. Syksyllä muutaman asteen lämpötilassa eväät säilyvät hyvin nuotiopaikalle asti, koska lämpötila alkaa vastata jääkaapin lämpötilaa, mutta kesäiselle reissulle täytyy kylmäsäilytystä kaipaavat eväät pakata kylmälaukkuun kylmäkallejen kanssa.
Pitkälle vaellukselle ei kannata ottaa kylmäsäilytettäviä tuotteita ollenkaan mukaan, koska niiden syömisajankohtaa ei etukäteen tiedä. Raa’at kanat, kalat ja muut lihat, ovat erittäin tarkkaa säilytystä kaipaavia elintarvikkeita ja voivat pilaantua helposti, ja aiheuttaa jopa ruokamyrkytyksen näin tehdessään. Niitä on myös haastavaa valmistaa retkiolosuhteissa, joten suosi mieluummin jo kypsiä tuotteita, jotka ovat valmiita nautittavaksi sellaisenaan.
Kypsä kana, kuten vuolukana sopii moneen ruokaan ja säilyy huomattavasti tuoretta paremmin. Tonnikala sopii pidemmille reissuille, koska se säilyy huoneenlämmössä. Jos haluat pelata varman päälle, niin valitse jo kaupassa sellaisia tuotteita, jotka ovat säilytyksessä huoneenlämmössä. Tällaisia tuotteita ovat mm. UHT- eli iskukuumennetut maidot, kananmunat, säilykkeet ja muut kuivatuotteet.
Tarvikkeet
Ainekset
Quesadillat eräilytyyliin (1 annos)
Vinkki!
Pilko paprika jo valmiiksi kotona ja kuljeta kannella suljettavassa kulhossa retkipaikalle. Näin sinun tarvitsee kantaa vähemmän tarvikkeita mukanasi ja voit paikanpäällä vain koota quesadillat. Voit myös valuttaa maissit jo kotona.
Valmistus
Pohdittavaksi
Oletko koskaan miettinyt elintarvikkeiden säilyvyyttä? Osaatko kertoa missä näkkileipä, salaatti, kurkku, kinkkusuikaleet, piimä ja oliivit tulisi säilyttää? Entä tiedätkö vaikuttaako tuotteiden avaaminen niiden säilyvyyteen? Entäpä kypsentäminen?