Falafel-pyörykät ja minttu-jogurttikastike
- Kesto: 45-60 min
- Annoskoko: 4 annosta
- Taitotaso: Keskitaso
Tämä ohje on osa syksyn 2023 Safkasankarit-reseptejä, joiden aiheena on kansainvälisyys ja rauha.
Lähi-idän alueeseen kuuluvat lounaiset Aasian maat ja Egypti. Alueella on ollut epävakaat olot vuosikymmenien ajan ja moni ihminen on joutunut pakenemaan kotoaan sotien vuoksi. Myös Suomeen on saapunut pakolaisia Lähi-idästä.
Lähi-idän herkku, rapea falafel-pyörykkä, valmistetaan kikherneistä tai härkäpavuista. Mausteisuutensa falafelit saavat juustokuminasta eli jeerasta. Perinteisesti ne valmistetaan kuivista, liotetuista kikherneistä, mutta tässä ohjeessa käytämme valmiiksi kypsennettyjä. Falafelit tarjotaan usein pitaleipään kääräistynä erilaisten lisukkeiden, kuten salaatin, ja kastikkeiden kera.
Tarvikkeet
Ainekset
Falafelit
Minttu-jogurttikastike
Lisukesalaatti
Vinkki!
Saat falafel-pyöryköistä helposti gluteenittomia korvaamalla vehnäjauhot esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella tai kikhernejauhoilla!
Valmistus
Vinkki! Granaattiomenan siemenet on helppo irrottaa, kun halkaiset hedelmän ja koputtelet puolikkaita kauhalla. Näin siemenet putoavat siististi alla olevaan astiaan.
Pohdittavaksi
Mitä Lähi-idän maita ja ruokia tunnet? Oletko käynyt joskus syömässä Lähi-idän ravintolassa tai kokannut ruokia itse?
Millaisia asioita olet kuullut Lähi-idän maista?
Jos kerhokerralla jää aikaa, tutustukaa esimerkiksi puhelimen karttasovelluksen avulla Lähi-idän alueeseen. Löydättekö Syyrian, Irakin tai Afganistanin kartalta?