Herkuttele herneillä
- Kesto: 120-120 min
- Taitotaso: Keskitaso
Kokeile joko sokeri-, taittoydin- tai silpoydinherneiden kasvattamista. Sokeriherneen palot kerätään vähintään kahdesti viikossa keskenkasvuisina, kun ne ovat vielä ohuita, pehmeitä ja makeita. Kokkaa niistä Apposet eli keitetyt herneet. Taittoydinherneet voit syödä tuoreina tai kiehautettuina. Ne eivät ylikypsy yhtä herkästi kuin sokeriherne. Silpoydinherneistä syödään täysin kehittyneet siemenet, jotka ovat kypsinäkin makeita. Silpoydinherneiden palot ovat pulleita jo ennen kuin siemenet ovat kovinkaan suuria. Tunnustele siis palkoja varovasti ja kerää vain sellaiset, joissa herneet ovat isoja ja pyöreitä.
Herne on mainio maanparannuskasvi, koska se pystyy sitomaan ilman typpeä juurinystyröillään. Luomuviljelyssä herneitä ja sen sukulaiskasveja käytetäänkin viherlannoitteena. Sinäkin voit ”luomulannoittaa” kasvimaatasi kääntämällä syksyllä herneenvarret multaan maatumaan.
Tarvikkeet
Tee näin
Pohdittavaksi
Miten herneitä voisi säilöä talven varalle?