Tarvikkeet

Tee näin

Liha-kasvisnyytit 

  • maustettua, suikaloitua lihaa n. 300 g (possua, broileria tai nautaa)
  • suikaloituja kasviksia n. 500 g (porkkanaa, lanttua, paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa)
  • alumiinifoliota
  • hyvä hiillos

Sekoita liha ja kasvikset keskenään. Revi foliosta palasia, joille jaat seoksen. Kiedo foliot nyyteiksi ruoan ympärille ja lisää nyyttien ympärille vielä kerros tai pari foliota. Hautaa nyytit syvälle hiillokseen. Seuraa ruuan kypsymistä avaamalla välillä joku nyyteistä. Lihapalojen ja kasvisten koosta riippuen ruoan kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin.

Tuhkaperunat

  • perunoita 1–2 kpl syöjää kohti, jauhoinen lajike, esim. Rosamunda sopii hyvin
  • voita tai margariinia tai maustettua tuorejuustoa
  • (suolaa)
  • alumiinifoliota
  • hyvä hiillos

Hautaa pestyt perunat joko sellaisinaan tai alumiinifolioon kiedottuina hiillokseen. Perunoiden koosta riippuen kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tee kypsään perunaan viilto, laita siihen voita ja  nautiskele. Lisää tarvittaessa suolaa.

Loimukala

  • kalafilee tai -fileitä (esimerkiksi lohta, kirjolohta, ahventa tai siikaa, joko ostettuna tai itse kalastettuna)
  • suolaa
  • puhdas, käsittelemätön laudankappale tai halko
  • puutappeja
  • loimuava nuotio

Tee puuhun reiät puutappeja varten. Kiinnitä kalafile puuhun puutapeilla, nahkapuoli puuhun päin. Aseta kala kypsymään nuotion lämpöön. Ripottele mausteeksi suolaa ja herkuttele.

Suklaabanaani 

  • 1 banaani syöjää kohti
  • n. 10 palaa suklaata
  • nuotio tai hiillos

Tee banaanin kylkeen puukolla viilto. Täytä viilto suklaapaloilla ja aseta banaani nuotion lämpöön tai hiillokselle. Herkku on valmista, kun suklaa on sulanut ja banaani muuttunut ruskeaksi. Lusikoi banaanin sisältö suuhusi. Huom. Paras tulos syntyy miedolla lämmöllä. Älä laita banaania liekkien ulottuville tai punaisena hehkuvalle hiillokselle, vaan hiukan sivumpaan.

Pohdittavaksi

Mitä ruokaa valmistit?

Miltä ruoka maistui, piditkö siitä?

Jos teit jotakin muuta ruokaa kuin yllä kuvatut, kirjoita resepti ja valmistusohjeet ylös