Herkkuja nuotiolla
- Kesto: 60-120 min
- Taitotaso: Keskitaso
Ruoka maistuu ulkoilmassa parhaalta eikä mikään kasvata ruokahalua niin kuin reipas patikointi. Illan hämärtyessä on aika leiriytyä ja palkita itsensä hyvällä ruoalla. Retkiruoan ei tarvitse olla ”lisää vain vesi” -tyyppistä pöperöä, vaan metsässä voit loihtia mitä herkullisimpia aterioita. Nuotiolla kokkaaminen vaatii pientä viitseliäisyyttä, mutta vaivannäkö palkitaan. Esimerkiksi hiilloksessa haudutetut perunat ja loimukala vievät kielen mennessään – suklaabanaanista puhumattakaan.
Tarvikkeet
Tee näin
Liha-kasvisnyytit
- maustettua, suikaloitua lihaa n. 300 g (possua, broileria tai nautaa)
- suikaloituja kasviksia n. 500 g (porkkanaa, lanttua, paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa)
- alumiinifoliota
- hyvä hiillos
Sekoita liha ja kasvikset keskenään. Revi foliosta palasia, joille jaat seoksen. Kiedo foliot nyyteiksi ruoan ympärille ja lisää nyyttien ympärille vielä kerros tai pari foliota. Hautaa nyytit syvälle hiillokseen. Seuraa ruuan kypsymistä avaamalla välillä joku nyyteistä. Lihapalojen ja kasvisten koosta riippuen ruoan kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin.
Tuhkaperunat
- perunoita 1–2 kpl syöjää kohti, jauhoinen lajike, esim. Rosamunda sopii hyvin
- voita tai margariinia tai maustettua tuorejuustoa
- (suolaa)
- alumiinifoliota
- hyvä hiillos
Hautaa pestyt perunat joko sellaisinaan tai alumiinifolioon kiedottuina hiillokseen. Perunoiden koosta riippuen kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tee kypsään perunaan viilto, laita siihen voita ja nautiskele. Lisää tarvittaessa suolaa.
Loimukala
- kalafilee tai -fileitä (esimerkiksi lohta, kirjolohta, ahventa tai siikaa, joko ostettuna tai itse kalastettuna)
- suolaa
- puhdas, käsittelemätön laudankappale tai halko
- puutappeja
- loimuava nuotio
Tee puuhun reiät puutappeja varten. Kiinnitä kalafile puuhun puutapeilla, nahkapuoli puuhun päin. Aseta kala kypsymään nuotion lämpöön. Ripottele mausteeksi suolaa ja herkuttele.
Suklaabanaani
- 1 banaani syöjää kohti
- n. 10 palaa suklaata
- nuotio tai hiillos
Tee banaanin kylkeen puukolla viilto. Täytä viilto suklaapaloilla ja aseta banaani nuotion lämpöön tai hiillokselle. Herkku on valmista, kun suklaa on sulanut ja banaani muuttunut ruskeaksi. Lusikoi banaanin sisältö suuhusi. Huom. Paras tulos syntyy miedolla lämmöllä. Älä laita banaania liekkien ulottuville tai punaisena hehkuvalle hiillokselle, vaan hiukan sivumpaan.
Pohdittavaksi
Mitä ruokaa valmistit?
Miltä ruoka maistui, piditkö siitä?
Jos teit jotakin muuta ruokaa kuin yllä kuvatut, kirjoita resepti ja valmistusohjeet ylös